Planten en verplanten

Planten en verplanten.

Een boom in een tuin is voor ons een zekere must, het is een deel van de ziel van de tuin.
Ook al heeft u een kleinere tuin, er is altijd wel plaats voor een boom, keuze genoeg ook qua kleinere bomen.
Aandacht voor het planten van een nieuwe boom is belangrijk. Dat begint met de keuze van de soort boom, vaak ingegeven door wat iemand een mooie boom vindt, qua blad of bloesem, grootte of vorm van de kroon.
Het is leuk om je vooraf te verdiepen in de verschillende soorten bomen. Waar zeker rekening mee moet worden gehouden is de grondwaterstand en grondsoort, daar stellen bomen verschillende eisen aan. Als voorbeeld; een Eik (diep groeiende wortels) plant je niet op een plaats waar de grondwaterstand hoog is maar een wilg of Els verdraagt dat prima.

Met de huidige wijze van teelt is het in principe mogelijk het hele jaar door te planten, maar in grote lijnen ligt de plantperiode van november tot eind april. Enerzijds omdat er dan vooral aanbod is qua bomen met 'kale wortel of kluit' maar vooral omdat loofbomen dan (nog) niet in blad staan en dus in rust. Als je in die periode aanplant slaan bomen makkelijker aan. Ook hoeven bomen dan niet zo intensief water gegeven te worden.

We kopen bomen in bij kwekers hier in de regio, waar u, als u dat leuk vindt zelf een boom kunt gaan uitzoeken. Of wij doen dat voor u , waarbij we ook aandacht besteden aan de kwaliteit van de totale boom.
We hebben ruime ervaring en kundigheid in het planten van bomen en doen dat graag voor u.
Grotere maten bomen met kluit planten we met behulp van een graafmachine.

Verplanten van grotere bomen.

Het is niet de meest voor de hand liggende werkwijze, maar ook grotere bomen zijn in principe te verplanten. Wel afhankelijk ook weer van de soort en standplaats. Hier is veelal (zeker bij grotere bomen) een vooronderzoek nodig, om te bezien of verplanten haalbaar is en de boom moet (minimaal een jaar) worden voorbereid. Wat o.a. betekent dat rondom de wortels moet worden doorstoken om een compacte en verplantbare kluit te vormen. Dit wordt vaak gecombineerd met snoei.
Het verplanten van kleinere bomen kan handmatig, maar grotere bomen kunnen verplant met behulp van een graaf- of verplantmachine of met behulp van een telekraan.
Eerlijkheidshalve dient wel gezegd te worden dat de verplanting van grotere bomen een vrij kostbare operatie is.